Pilates Reformer

В Touch & Care Beauty & Wellness center провеждаме тренировки на уникален по рода си уред наречен Pilates Reformer. 

     Казвам се Венеса Мутафчиева и съм магистър кинезитерапевт в ортопедията и травматологията. Също така имам трета квалификационна степен по козметика, но най-новото ми поприще е сертифициран международен инструктор по пилатес реформът. Основател и собственик съм на Touch & Care Beauty & Wellness Center с концепция за красота във всяка клетка.

     Започнах тренировките си по пилатес като клиент преди година и половина и този уред завладя живота ми! След като родих не се занимавах със спорт около 2 години и реших да пробвам нещо ново съвсем случайно – НО в живота няма случайни неща. Започнах с мотивация за промяна на тялото ми, на концентрацията ми и най-вече баланс на душата. Бях невероятно изненадана от феноменално бързият ефект и преобразяването на тялото ми! Чували ли сте за плосък корем след раждане? ДА! Плосък… и то само след 3 пъти седмичен пилатес реформър.

     Пилатес Реформър системата е идеално средство за постигане на хармония и баланс на духа и тялото. Той е създаден да отговаря на все повече от нуждите на съвременния човек. Изпълняват се система от упражнения за разтягане и сила с невероятна ефективност. Тренировката укрепва, тонизира и издължава мускулите, подобрява стойката, гъвкавостта и равновесието, прави фигурата по стройна и грациозна. С Пилатес Реформър тренировките подобрявате контрола и концентрацията,засилвате кръвообращението, премахвате болката в гръбначния стълб и най-важното, ще намалите стреса.

Как работи системата Реформър?

     Уредът представлява голяма дървена машина, подобна на легло, към което са прикрепени различни пружини и въжета. Частта, на която лежите или седите, се движи напред и назад и се нарича платформа. Уредът може да се регулира според  различните форми и размери на тялото. Може да се изберат различни нива на съпротивление в зависимост от вашите способности.

     Пилатес реформър ще направи денят ви по-ползотворен и това е само една малка част от ефектите му. След посещението ще се  почувствате по-издължен, по-лек, по-строен и по-мобилен. Ще усетите, че „имате“ мускули, които никога дори не сте знаели, че имате. Защото в това се състои пилатесът – работа върху по-малките мускулни групи, които стабилизират гръбначния стълб и корема и издължават крайниците, за разлика от традиционните тренировки и тренировките с тежести, които работят за големите мускулни групи и създават обем. Тялото ни служи за баланс, така че не забравяйте да работите правилно за всички области.

Защо знаменитостите го обичат толкова много?

     Защото това е чудесен начин за бърза тренировка на цялото тяло, съчетание между дишане, медитация за духа и движение с големи ползи за тялото. Пилатес работи за стабилизиращите мускули и за повечето хора това са мускули, които не са работили преди. Поради това, промяната в тялото и резултатите са много очевидни бързо.

Какво отличава пилатес от всяка друга тренировка?

     Тренировката не е стресираща и често се използват по-малко повторения, които имат повече ефект. Не е необходимо да ставате потни и агресивни, за да промените тялото си към по-добро.

Ефектите?

     Не само, че разтягате тялото си повече, отколкото някога сте смятали за възможно, но уредът  го прави малко по-интересно от нормалния пилатес на постелка. Упражненията могат да се правят в легнало, седнало и изправено положение, с издърпване на въжетата, натискане за краката и с различни допълнителни аксесоари ( топки, рингове, ластици). С пилатес реформър се работи върху общата сила, баланс, гъвкавост и координация. Всъщност няма част, която да не работи, особено се набляга на центъра на тялото. 

Има ли нужда от ниво на фитнес, за да започнете?

     Пилатес Реформър е идеален и подходящ за всеки. Това е стил на упражнения, който не дискриминира хората. Може да се прави във всички възрастови групи и нива на фитнес тренировка. Независимо дали сте активно спортуващ или начинаещ, от вас не се изисква нищо, като предварителна подготовка – освен мотивация разбира се. Повечето хора започват с малко или никакъв опит или често с някакъв вид травма. 

Колко сесии на седмица се препоръчват, за да видя резултати?

     2 – 3 пъти седмично, просто зависи колко бързо искате резултати.

Препоръчвате ли друг вид упражнение в съчетание с пилатес реформър?

     Ако пилатесът се изпълнява правилно е достатъчен. Ако клиентът иска малко повече, препоръчвам съчетание с пешеходен туризъм през топлите месеци или кардио тренировка през зимата. 

     Според самия Джоузеф Пилатес (основателят на метода пилатес) „Само след 10 посещения ще УСЕТИТЕ разликата, след 20 посещения ще ВИДИТЕ разликата и след 30 посещения ще ИМАТЕ изцяло ново тяло.“

     Ние в Touch & Care мислим, че това е перфектното ви ново хоби, за което със сигурност ще се върнете за още.